Tuesday, May 25, 2010

Fuuh...


Fuuh fuh ... (tiup2 habuk kat blog ni...)
Awat yang malas @ takdak idea nak berblogging sangat nih haa...bukan setakat blog sendiri, blog orang pun aku dah jarang2 bukak...ada masa lapang sikit2 in between children and houseworks tu aku main fb lak..huhu.
Anyway, aku dah karang comprehension setengah muka surat about Yusuf's birth, pastu aku save dulu dlm word doc dlm notebook, alih2 hard disk notebook tu kong la plak..gone semua hasil titik peluh aku dalam tu. Ni nak kena karang balik, tu yang rasa malas sangat tu....but I will do it, not for the readers, but for my own keepsakes...
Meanwhile ni gambar2 baby Yusuf from henpon uploaded untuk tatapan my blog followers (ada ke?)...

One day old

Dah tembam


Susah nak dapat gambar dia pandang kamera camni...jenuh dok snap

Budak tecit

In Mama's sling


Sleeping soundly in Papa's gendong at the hospital

Latest photo - 2 days after being the baldy baby

Wednesday, May 05, 2010

Bedak @ baby powder

Soalan trivia hari ini:

Cuba teka sudah berapa lamakah saya tak pernah beli bedak utk keluarga saya?

Jawapan:
A. Sebulan
B. 3 Bulan
C. Setahun
D. 3 tahun

.
.
.
.
.
.
.
.
Masa sedang berjalan.....
.
.
.
.
.
.
Jawapannya:
.
.
.
.

Sila baca post di bawah:



Sesuai dengan mood saya yg sedang merungkai hamper2 baby ni, saya tersedar bahawa saya ada sungguh banyak stok toiletries baby kat rumah ni seperti mandian bayi, syampu, losyen dan bedak bayi. Bukannya sebab ada banyak baby dirumah ini...ada sorang je pun, atau saya tak berapa guna brg2 itu ...hari2 saya guna... tp limpahan barang2 tersebut memang banyak sehingga saya terpaksa allocate satu shelf dlm almari utk letak toiletries saja. Ini kerana barang2 tersebut memang menjadi favorite utk orang2 menghadiahkan kepada saya setiap kali saya dapat baby (alhamdulillah!). Ia datang dalam pelbagai saiz, jenama dan perisa. You name it, I got it.

Tapi yang paling banyak dan telah bertahan tak habis2 sejak sekian lama (huhu berapa lama?) ialah baby powder atau seperti kata Ajis dlm Seniman Bujang Lapuk, "bedak, tuan...". Losyen pun sama...tp tak sebanyak bedak. Syampu dan mandian agak cepat juga habis sebab anak perempuan saya berambut lebat dan saya suruh dia syampu hari2, kalau tak, rambutnya akan berbau masam. Anak lelaki saya pula kalau mandi mesti nak main 'weh' @ buih sabun...oleh itu cepatlah barang2 tersebut kena replenish di dalam rumah ini.

So back to bedak. Selepas saya melahirkan Muhammad, masa tu saya dapat hamper yang paling banyak (alhamdulillah lagi!), hamper toiletries saja ada lebih kurang 20 kot...kecik dan besar. Dan saya ingat dlm hamper2 tu, botol bedak la yg paling besar. Anak2 saya ini pulak pesennya tidak suka sama sekali memakai bedak, biarlah muka mereka coklat@gelap, tapi nak pakai bedak, janganlah harap...jadi saya yang terpaksa mencuri2 tepek bedak kat muka mereka kasi putih sikit di waktu mereka tak sedar. Akhirnya, saya pun terpaksa simpan la stok2 bedak itu dan sesetengahnya pula saya dermakan pada saudara-mara yg datang ke rumah kononnya sebagai door gift, sungguh suci murni gitu...

Now, back to the question above. Sebenarnya saya pun tak sedar yang saya dah laamaaaa sangat tak beli bedak, tapi setelah saya melihat botol bedak Carrie yang sedang kami sekeluarga gunakan sekarang, botol itu telah buruk dan sudah kekuning2an...dan saya sedar bedak itu datang daripada hamper yg saya terima selepas melahirkan Ayesha....

Jadi, jawapannya ialah...saya tak pernah pergi kedai beli bedak selama 7 tahun sudah....(aci tak jawapan takde dlm list?)

Now tell me, siapa yg lagi lama tak beli bedak daripada saya?

Timaseyy...

Sunday, May 02, 2010

I'm back...!

Hello I'm baaack...in berpantang mode!

Buat peminat2 akak yg merindui akak...sorrylah di atas long silence itu, akak adalah sangat disconnected dengan blog ini sebab akak berasa amatlah malas hendak menulis. Tetapi akak sekarang sudah kembali insaf dan mula nak mengorak langkah kembali di dalam arena blog-memblog ini...diharap blog ini tidak bertukar menjadi goblok akhirnya.

Yes, most of you already know that I have given birth to a bouncing baby boy on 20th April 2010 at Darul Ehsan Medical Centre at approximately 11.40 a.m. The baby weighed at 3.4 kg was named Yusuf from the very start and he came out dashing as well... (anak aku, mestilah aku kata hensemkan..). I will blog more about the birth after this as I always do like the other births. Please give me some time...

For the time being my feet are planted at home, at least for the 44 pantang days. I am now on hari ke-13, lagi 31 days to go...fuhh, sebulan lagi tu. So, sapa nak dtg nengok baby ke, sembang2 ngan I ke, silalah berkunjung....teratakku sentiasa terbuka dari start I bukak mata sampai I tutup mata. After habis pantang, tak jamin I ada kat rumah dah ye..sebab agenda sosialku telah tersusun rapi..hehe... tak sabarnya nak panjang langkah semula. Nevertheless, I am enjoying the berpantang days..belum rasa boring lagi. Maybe sebab dapat bonding with my children back, my grandma is here to accompany me, tak yah buat kerja yg berat2 (tp itu yg tak leh tahan sekali sebenarnya...I long to mop the floor again...wargghh) and dapat layanan yg istimewa drpd semorang....hehehe... tak sabar tunggu tukang urut tu dtg lagi.

And, I'm back to my pre-preggy body ya... (macam lah surprise sgt!) cuma on the inside thingy tu I'm still cautious...so terpaksalah aku bermakan segala ubat2an yg berbagai saiz, bentuk dan warna tu, berminum minuman yg sgt yucky itu, berlilit barut sepanjang 7 meter itu dan bertungku siang dan malam. Ye, akak mmg baru start nak jaga badan selepas anak yg keempat ni...sebab akak rasa badan akak dah tuo.... kalau nak maintain dan beranak lagi, kena bela elok2 balik...(oppss..nak lagi ke?).

Oklah..cukuplah sekadar post melepaskan batuk ditangga ni (Nad, Ami..korang jgn pressur aku suruh tulis lagi ok), si Muhammad tengah picit hidung adik dia tu...I have to go.... babai!

Tuesday, March 09, 2010

Sigh..tak laratnya

I am 34 weeks this week and I've started feeling the downside of pregnancy...

Shortness of breath
Heaviness
Sakit urat
Sakit kaki
Sakit lengan
Heartburn (paling siksa)
Stomach discomfort
Very-very emotional

which translates to...

panasss...
tak larat bangun tido
tak larat naik turun tangga
tak larat dukung Muhammad (yg sentiasa nak berdukung skrg ni)
pedih ulu hati
tak lalu nak makan
tak boleh angkat benda yg berat sikit contohnya buku teks... (ye, sila gelak)
kena makan antasid macam minum air kosong
asyik nak marah orang
cepat sedih


tolonglah cepat sikit ke minggu 38 ... aku tak sabar nak bersalin dah...


anyway, aku jarang sangat amik gambar time pregnant sebelum ni, rasa rugi pulak tak capture the look before... so for this time, aku saja capture these pregnancy poses so that I can see back how huge I am during pregnancy and to show to my baby Y how he looks like from the outside...


Besar tak?





Besar kannn? The baby is measuring large this time as compared to my body size... sigh, hope the delivery would be easy on me.


Opps..ni gambar enterframe, student belanja aku and a friend makan for my birthday tempoh hari

Thursday, February 25, 2010

My 34th birthday

24th February 2010

It's my birthday yesterday peeps!
Unashamed to tell you ols that I am a beautiful, matured, vogue-lagi-vass 34 years old now! Hahaha..jgn makan hati Kak Non...

Well, we didn't plan a celebration pun (at least I didn't..) but hubby berjaya menyepraiskan saya with his romanticness.

In the morning, both father and daughter gave me a birthday kiss, sambil the son pun kiss gak walaupun tak tahu untuk apa kebenda. Then both of them went to work/school.

The plan is that he will pick me up at my office later for the ante-natal checkup and so he came with this surprise in the car...


Walaupun his clumsiness telah merosakkan sedikit decoration cupcakes itu, tetapi his thoughtfulness melt my heart away...tq so so much Darling!

After checkup we went for a birthday brunch at Naluri Cafe, I had a delicious well-done rib-eye steak and for him, fish and chips. We're planning another makan2 session with the kids this Friday sempena birthday Muhammad juga... (Maulidur Rasul kan?)

Present? Hubby asked what I want, and I asked him back, have you got your bonus yet? He geleng-ed kepala. I said then tak apalah... because what I REALLY want will tear your pocket away... haha

So KIV present that is... (tapi nak hint gak...aku nak benda ni)


(atau yang ni...hehe.. boleh match ngan henbag)
(harap2 dia baca...huhu)

Neway, I had a wonderful day yesterday. With loads of wishes from family, friends' SMSes near and far, close and not-so-close buddies in FB and most importantly, duas from my parents.

Di hari seperti inilah aku merasakan betapa besarnya rahmat Allah itu kepadaku yg mana selalu ku terlupa di hari2 yang lain

Fa bi aiyi a la i robbikumaa tukaziban….

Then which of the favors of your Lord will you deny?

(Tidak ada Ya Allah...tidak ada satu pun...)

Subhanaallah... I am blessed.

Sunday, February 14, 2010

Day 6 GC - Pacific Fair Mall

The last day in Gold Coast was spent by visiting the local mall which is near to our motel. Here is also the main bus station for the area. Our flight was scheduled at 8.30 pm but we had to check out by noon. So, after packing our stuff and leaving it at the motel, we board a bus to Pacific Fair Mall for lunch and last minute shopping.


Hubby was amazed by this giant 'pineapple' tree






While the kids had fun on the rides, mama had a feet rest

Beli chocolates and junk food to eat at the airport, very cheap here



Kebab in a plate yg takde jual kat sini...yummeh.

Tempat kami lepak in the park (sampai aku tertidur kat sini)

Buang masa while waiting to go to the airport

So, it was a memorable trip to Gold Coast for us. We had a really relaxing and enjoyable holiday. Will definitely come back, Insyaallah...

Day 5 GC - The Nobby beach

Day 5 was the beach day.. yeay!


Charlie, puppy tuan motel yg sungguh cute dan peramah..Muhammad hari2 dok panggil dia Ayi..Ayi...!



Excited dapat gi mandi pantai..akhirnya







Muhammad yg geli bila kena pasir... asyik menjerit2 aje


Building sandcastle...cuaca macam panas but its windy actually


Papa yg meroyan kena tanam


Love this pic!

This one too... nak buat profile pic FB la..hehe


Kakak gumukkk...


Lapar mandi pantai..kami pekena fish and chips lagi...!